top of page

Gemeentebestuur zegt neen tegen statiegeldalliantie

De Statiegeldalliantie werd in november 2017 opgericht. Die alliantie wil de Vlaamse regering aanzetten tot de invoering van statiegeld op plastic drankflessen en blikjes. Steeds meer steden en gemeenten duidelijk dat ze achter die boodschap staan. Op 31 januari hadden zich al 36 Vlaamse gemeenten aangesloten. Het aantal blijft toenemen.

De Statiegeldalliantie pleit voor:

  • een structurele oplossing voor de vervuiling van straten, bermen, stranden en zeeën door plastic flessen en blikjes;

  • een eerlijke oplossing voor zwerfafval door de kosten ervan weg te halen bij de burgers en lokale overheden en het verpakkende bedrijfsleven ervoor verantwoordelijk te maken;

  • een écht duurzaam, circulair model voor het beheer van grondstoffen

SAMEN steunt dit initiatief en vroeg aan het bestuur om de doelstellingen te onderschrijven en deel te nemen aan het initiatief. Het college is niet bereid om toe te treden en haalde daarvoor allerlei onzinnige argumenten aan zoals:

"we weten niet wat er in de berm ligt"

"de bevolking wil dat niet"

"dan moet iedereen boeten voor het verkeerd gedrag van enkelen"

Een kort onderzoek bewijst het tegendeel:

  1. Van de miljoenen flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt nog altijd een aanzienlijk deel naast de vuilbak. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval

  2. Meer dan drie op de vier Vlamingen stoort zich mateloos aan vervuilde straten en blikjes en flesjes in de natuur. Het ziet er vies uit én het veroorzaakt dierenleed. Koeien en andere landdieren worden ziek of sterven als stukjes blik en plastic in hun voedsel terecht komen.

  3. In Vlaanderen worden de kosten van het voorkomen, opruimen en verwerken van zwerfafval in de openbare ruimte in 2015 op ongeveer €155,4 miljoen geschat (€24 per inwoner jaarlijks). Deze kosten worden voor 90 procent door lokale besturen gemaakt. Nu betalen we dus allemaal voor het opruimen. Wanneer er statiegeld geheven wordt op de plastic flesjes en blikjes hebben de gebruikers de keuze: of terugbrengen of wegwerpen (in de vuilbak).

SAMEN raadt het bestuur aan om even te surfen naar: https://statiegeldalliantie.org en haar houding te heroverwegen.


RECENT POST
bottom of page