top of page

Gevaar voor asbest in militair domein

Tijdens de gemeenteraad van 08/03/2018 eiste Lowie Steenwegen duidelijkheid, transparantie en onmiddellijke actie met betrekking tot recente informatie over gevaarlijk asbest. SAMEN waarschuwt reeds jaren voor de gevaarlijke stofvezels die loskomen uit de sterk verweerde asbesthoudende golfplaten. De asbestvezels worden door de wind in en om de loodsen verspreid.

De gemeente Glabbeek blijft blind en doof voor tientallen waarschuwingen. De ernst van de situatie werd steeds opnieuw ontkend. De feiten kunnen echter niet langer genegeerd worden. Eerst protesteerde het personeel van IGO (zomer 2017). Nadat de resultaten van een onderzoek bekend werden (oktober 2017), werd beslist om te verhuizen. Daarna besliste de politiezone (november 2017) om niet langer kinderen toe te laten tot het verkeerspark. Kort nadien beslist ook EcoWerf om het asbesthoudende stof uit de werkomgeving te bannen en wordt de loods van het containerpark afgebroken (begin februari 2018). Vervolgens beslist de politiezone (einde februari 2018) om al haar activiteiten omwille van het asbesthoudende stof te verplaatsen naar een andere locatie. In het gemeentehuis van Glabbeek blijft men het gevaar ontkennen.

Een goede wind bezorgde ons de rapporten van het asbest onderzoek. De conclusies zijn overduidelijk: er is wel degelijk gevaar. Het advies van de : Preventie- en noodplanningadviseur (25/10/2017) vermeldt onder meer:

  1. Mos en stof afkomstig van het dak rond het gebouw, stof op constructies van het gebouw of op goederen onmiddellijk oordeelkundig verwijderen. (erkende asbestverwijderaar, absoluutfilter en natte reiniging).

  2. Blootstelling en toegang beperken tot strikt noodzakelijke en hiervoor ingelichte/opgeleide werknemers.

  3. Stof voorkomen (niet met de bladblazer of borstelmachine werken).

  4. Dragen van P3 stofmasker bij werkzaamheden die toch stof zouden vormen.

  5. Zich douchen na het werk, vooral de haren.

  6. Werkkledij na einde dagtaak laten wassen.

  7. Registratie van blootgestelden (logboek van betreding).

  8. Geen grasmaaien.

  9. Dak ASAP en bij voorkeur binnen het jaar laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar.

  10. (Her)Ingebruikname van site en materiaal slechts na een gunstig rapport aanvaarden.

  11. Blijvend overleggen met de betrokkenen en de preventiemaatregelen op elkaar afstemmen (plan van aanpak).

  12. Het personeel inlichten. Geen uitzendkrachten, werknemers jonger dan 18, jobstudenten of stagiairs tewerkstellen.

Deze duidelijk taal is goed begrepen door Ecowerf, IGO en de politiezone. Elk bestuur nam onmiddellijk haar verantwoordelijkheid. Wij verwachten van onze gemeente hetzelfde. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid van de bevolking en de gezondheid van haar personeel. SAMEN eist dat alle rapporten openbaar worden gemaakt. Ieder heeft het recht deze in te kijken.

SAMEN wil dat de plannen voor de evenementenhal stopgezet worden tot dat de volledige site gesaneerd is. Het is toch al te gek dat de preventie- en noodplanningadviseur stelt dat 'de toegang beperkt moet worden tot strikt noodzakelijke en hiervoor ingelichte/opgeleide werknemers' en dat onze gemeente hier een evenementenhal wil openen.

Wanneer de gemeente de rapporten en verslagen niet openbaar maakt, zal SAMEN dit doen. Bewoners en personeel hebben recht op informatie.


RECENT POST
bottom of page