top of page

Te weinig initiatief om kankerverwekkende stof te weren

Vandaag te lezen in De Standaard: "De Ovam heeft de voorbije jaren liefst 200 scholen onderzocht waar er een verhoogd risico was. Vorig jaar heeft ze 69 geadviseerd om dringend actie te ondernemen. .... De meest voorkomende problemen zijn: asbesthoudende gips rond verwarmingsbuizen en leien van asbestcement op het dak. Op zich is dat niet gevaarlijk maar als dat materiaal verweert of beschadigd raakt, kunnen wel kankerverwekkende stoffen vrijkomen."

Wat voor scholen geldt, geldt ook voor andere publieke gebouwen. "Er is echter één belangrijk knelpunt... niet alle besturen volgen het advies... 22 van de 69 dringende gevallen hebben nog geen enkel initiatief genomen, ondanks herhaaldelijk aandringen."

Deze tekst klinkt heel herkenbaar. Ook in Glabbeek is er een probleem. Slechts door de aanhoudende druk, lijkt het college nu toch bereid om versneld werk te maken van een asbestvrij militair domein. In oktober 2017 stelde de bevoegde schepen nog dat de daken in 2030 vernieuwd zouden zijn, in december 2017 (asbestafbouwplan) stelde het gemeentebestuur de datum van 2025 voorop en in maart 2018 werd gesteld dat alle daken plots vernieuwd zouden worden voor het einde van 2019.

SAMEN blijft waakzaam. In afwachting van de sanering moeten de bestaande activiteiten beperkt worden. Nieuwe activiteiten mogen pas opgestart worden nadat de site volledig asbestvrij verklaard is.


RECENT POST
bottom of page