top of page

Mensen willen niet langer joggen langs zwerfvuil

Vandaag gelezen in De Standaard:

"Aan alle burgemeesters,

De laatste maanden en weken wordt er weer vaak over statiegeld op blikjes en petflesjes gebakkeleid. 'Dit zal de consument geld gaan kosten' zegt de ene tegenstander, 'het straft de keurig inzamelende burger af', klinkt et bij de andere. Die meningen komen van de industrie en wie hen politiek vertegenwoordigt. Daarbij wordt er graag gesproken namens de consument en dat zonder de minste basis of het minste onderzoek."


Het bestuur van een kleine gemeente in het Hageland, waarvan-de-naam-niet-genoemd-mag-worden, hanteert dezelfde argumenten. Statiegeld is nochtans een eenvoudig principe. De burgers geven in diverse enquêtes aan zij hopen dat de overheid meer naar hen luistert dan naar de industrie. 66% van de Vlamingen is voorstander van een invoering van statiegeld en bijna 90% is bereid zijn blikjes en flesjes terug te brengen om het statiegeld te recupereren. dat


Inmiddels pleiten ook meer dan 75 gemeenten in Vlaanderen voor de invoering van het statiegeld. Het houdt niet enkel grachten en bermen proper maar leidt ook tot drastische besparingen omdat er geen mankracht meer ingezet moet worden om het afval steeds opnieuw op te ruimen.


"Beste burgemeester, u draagt het gros van de kosten en u weet als gen andere wat uw inwoners het meest stoort. Responsabiliseer uw partij en geef het statiegeld een forse duw. Vraagt u zich soms af waarom er geen ijzer of koper tussen het gedumpte afval blijft liggen? Wat geld opbrengt, is geen afval meer, maar wordt een materiaal, en geld, dat gooit niemand weg."


RECENT POST
bottom of page