top of page

Opmerkingen bewoners Baekveldstraat: kul en flauwe zever

De heraanleg van de Baekveldstraat blijft de gemoederen beroeren. We schreven vroeger dat we aanleg van een weg met een breedte van 4,10 niet volstaat om de veiligheid van de fietsers te garanderen. Het bestuur plant een nieuwe ontsluiting van de school naar de Baekveldstraat. Deze straat zal daarna nog meer functioneren als belangrijke verbinding voor fietsende scholieren en wordt ook de enige uitgang van de schoolomgeving en de geplande nieuwe woonwijk.

De bewoners van de straat hebben terecht geprotesteerd tegen de geplande ontwerp dat goedgekeurd werd op de gemeenteraad van november 2017. Het bestuur besliste dan om snel en ondoordacht om de weg te verbreden met voetpaden die op het zelfde niveau van de weg aangelegd werden (gemeenteraad december 2017). Het effect van deze weinig doordachte maatregel was dat de breedte van de straat aangepast werd en dat fietsers en voetgangers van de weg geduwd zouden worden wanneer auto's elkaar kruisen. Logisch dus dat de bewoners weer niet tevreden waren. Vandaar dat het ontwerp weer aangepast werd (gemeenteraad april 2018). De voetpaden worden nu aangelegd met een boordsteen met schuine afkanting en een niveauverschil van 3 cm ! Wat een verschil ! Bestuurders kunnen en zullen nog steeds uitwijken naar het voetpad. Een weg met een breedte van 4,10 biedt immers niet voldoende ruimte voor voertuigen om te kruisen.

SAMEN heeft zich opnieuw verzet tegen dit plan. Het profiel van de weg (weg en voetpaden op bijna hetzelfde niveau) is dat van een zone 30. Een zone 30 is een woonstraat of woonomgeving waar enkel bestemmingsverkeer wenselijk is (de voertuigen van de bewoners). Het is duidelijk dat de Baekveldstraat dat niet is en nog minder wordt. Met de nieuwe weg van de school en woonwijk wordt de straat nog meer gebruikt als ontsluiting van de kern Boeslinter. De bewoners krijgen nu wel een voetpad, de straat wordt zeker niet verkeersveiliger. Een nieuwe weg moet aangelegd worden in functie van het gewenst gebruik: wordt de Baekveldstraat een woonerf of wordt de functie van ontsluitingsweg versterkt?

Erger nog is dat het bestuur, dat-we-niet-bij-naam-mogen-noemen, tijdens de bespreking de terechte opmerkingen van de bewoners tot driemaal toe bestempelde als kul, flauwe kul of zever. SAMEN ziet dit duidelijk anders. De mening van bewoners die terecht bekommerd zijn om verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid moeten gewaardeerd en gerespecteerd worden. Men moet samen naar een oplossing zoeken. Het bestuur dat-we-niet-bij-naam-mogen-noemen doet dat niet. Men zoekt de confrontatie: als men zich blijft verzetten, dreigt men geen voetpaden aan te leggen. Het kan en moet anders. Het moet beter. Vraag is of dat het bestuur, dat-we-niet-bij-naam-mogen-noemen dit kan en wil.


RECENT POST
bottom of page