top of page

SAMEN wil buurtweg 18 heropenen

Buurtweg 18 loopt door het militair domein in de Steenbergestraat. De buurtweg verbindt de Steenbergestraat met de Varent en is deel van een de oude verbinding tussen het Glabbeek (Craenenbroekstraat) en Attenrode. Delen van de verbinding zijn fysiek niet herkenbaar maar zijn nog steeds een openbare weg. De gemeente wil een deel van het militair domein verkopen en wil de weg daarom afschaffen. SAMEN wil de weg behouden omwille van drie redenen:

  1. De weg is aangeduid als prioritair te herstellen in het Trage Wegen Plan dat in 2012 door de gemeenteraad vastgesteld is. Dit plan is destijds opgesteld na uitgebreid onderzoek, met veel overleg en duidt concrete actiepunten aan. SAMEN wil dat de conclusies van het rapport gerespecteerd worden. Een veilige, aangename en rechtstreekse verbinding tussen Attenrode en Glabbeek voor voetgangers en fietsers is nog steeds zinvol.

  2. Het voormalige militair domein en de naastgelegen akker zijn openbaar domein (gemeente en OCMW). Het opnieuw herwaarderen van afgesloten of moeilijk begaanbare delen van buurtwegen is een vaak een moeilijk proces omdat eigenaars zich verzetten. Een openbaar bestuur moet een voorbeeldfunctie vervullen en aantonen dat het herwaarderen van het pad mogelijk is. Dit kan ook door het pad te verplaatsen.

  3. Het beleid wil dat het te verkopen deel van het militair domein ontwikkeld wordt als 'zorgcampus.' Dat houdt in dat er een (openbare) weg aangelegd moet worden. De campus moet immers bereikbaar zijn. SAMEN stelt dat het nieuwe pad door de nieuwe ontwikkeling geleid kan worden. Er moet dus eerst een masterplan opgesteld worden waarna beslist kan worden om het pad te verplaatsen naar de nieuw aan te leggen weg.

Door het herstellen van een voet- en fietspad wordt een bijkomende verbinding gerealiseerd tussen Glabbeek en Attenrode. Dit is zinvol en geeft uitvoering aan het STOP principe dat in het mobiliteitsbeleid gehanteerd moet worden (eerst inzetten op Stappen en Trappen, dan op Openbaar vervoer en tenslotte op Personenwagens).

Het bestuur -waarvan we de naam niet mogen noemen- heeft geen oog voor trage wegen of het toepassen van het STOP principe. De kandidaat eigenaar heeft recent te kennen gegeven dat de trage weg in het geheel geen probleem vormt. Hij wil de plannen aanpassen. Het bestuur verklaarde tijdens de gemeenteraad nog dat de afschaffing van de buurtweg een voorwaarde voor de verkoop was. Wie spreekt de waarheid? Wie moeten we geloven.

SAMEN zal bij de hogere overheid verzet aantekenen tegen deze beslissing.


RECENT POST
bottom of page