top of page
GLABBEEK VERANDEREN, DAT DOEN WE SAMEN!
In de pers
Ophef over officiële schrapping van Glabbeekse ‘pestwegjes’

GLABBEEK -De vrederechter schrapte enkele verdwenen trage wegen en dat veroorzaakt heel wat commotie in Glabbeek. Op enkele van die wegen werd gebouwd, enkele worden gebruikt door landbouwers. Glabbeek telt niet minder dan 87 trage wegen. Dat zijn meestal veldwegjes, kerkwegels, jaagpaden, holle wegen en bospaden, bedoeld voor wandelaars, joggers, ruiters en fietsers. Maar nagenoeg de helft ervan bestaat visueel niet meer. Ze zijn overwoekerd door onkruid of worden bewerkt door landbouwers. Op enkele daarvan is zelfs gebouwd. Toch staan ze nog steeds in de Atlas der Buurtwegen uit de tijd van Napoleon, omdat ze nooit officieel werden geschrapt.

In 2011 startte de Verkeersraad in Glabbeek een inventarisatie van die wegen. De raad wilde nagaan welke wegjes zeker bewaard moesten worden, welke voor herstelling in aanmerking kwamen en welke konden worden geschrapt. Dat leverde merkwaardige vaststellingen op. Sommige wegjes liepen dood op een muur, dwars door een woning of door een garage. Uit oude notariële akten bleek dat stukjes weg op bouwgrond werden verkocht zonder dat de nieuwe eigenaars daarvan op de hoogte werden gebracht.

Toen stelselmatig vragen opdoken om die wegjes te herstellen, kregen de trage wegen de stempel van ‘pestwegjes’. In principe spreekt het provinciebestuur zich uit over een schrapping, maar eigenaars en het schepencollege kozen ervoor de vrederechter in Tienen aan het werk te zetten. Die aanvaardde de argumenten voor een schrapping van paden in Kapellen, Glabbeek-dorp en van Chemin 16 aan de Schoolstraat in Bunsbeek.

Chemin 16

In de gemeenteraad haalde oppositieraadslid Lowie Steenwegen (Samen) alle registers boven om de schrapping te bekritiseren.

“Schrapping is een aangelegenheid voor de provincie”, zei hij. “Er is niet eens publiek onderzoek uitgevoerd. Dat is nochtans verplicht.” Hij tilde vooral zwaar aan de verdwijning van Chemin 16. Steenwegen gaf aan dat familie van burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) er op bouwde, de landmeter een foutieve meting deed en het gemeentebestuur administratief in de fout ging.

Reekmans raadde klagers aan zich tot de vrederechter te wenden voor een verklaring. “Het gaat om een gerechtelijke uitspraak en die moeten wij respecteren”, zegt de burgemeester. “We kunnen ons niet permitteren om sinds mensenheugenis onzichtbare wegen weer zichtbaar te maken.”

Link: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160717_02388817

Schrijf je in

VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!
RECENT GEPOST
bottom of page