top of page

Gemeentemonitor legt de vinger op de wonde

De gemeentemonitor biedt een omgevingsscan van elke Vlaamse gemeente. Het beeld is opgebouwd uit meer dan 80 indicatoren die afkomstig zijn uit een grootschalige bevraging bij een representatief staal van de inwoners in elke gemeente. De gemeentemonitor beschrijft de toestand van de gemeenten als vertrekpunt. Het onderzoek verstrekt informatie over de tevredenheid van de bewoners over talrijke onderwerpen zoals wonen, veiligheid of mobiliteit.

De cijfers voor Glabbeek zijn interessant. Net zoals in andere plattelandsgemeenten wonen we er graag, zijn gelukkig met het groene omgeving en voelen ons veilig. Opvallend zijn echter niet deze gelijkenissen maar wel de verschillen met andere vergelijkbare gemeenten. Het thema mobiliteit krijgt van de Glabbekenaren een ruim onvoldoende. Het openbaar vervoer is onvoldoende uitgebouwd, de wegen zijn niet verkeersveilig voor kinderen, er zijn onvoldoende fietspaden en de bestaande fietspaden zijn niet in goede staat. Vaak heeft Glabbeek het slechtste cijfer. Enkele voorbeelden:

  • 57% van de respondenten in Glabbeek neemt nooit of uitzonderlijk de fiets voor korte afstanden. In Kortenaken is dit 53%, in Bekkevoort 52%, Tielt-Winge 51%.

  • 47% van de respondenten in Glabbeek stelt dat de fietspaden in slechte staat zijn, in Tielt-Winge is dit met 40% al veel minder, Kortenaken (29%) en Bekkevoort (27%) doen duidelijk veel beter.

  • Amper 45% van de respondenten stelt dat kinderen in Glabbeek veilig met de fiets op de weg kunnen rijden. In Bekkevoort (41%) en Kortenaken (34%) is het duidelijk veiliger en beter.

  • Frappant ook: het aantal verkeersongevallen daalt gestaag in Vlaanderen. In de periode 2005-2016 bedroeg de daling in Glabbeek slechts 7,7%. Dat is veel minder dan Tielt-Winge (10,4%), Vlaanderen (10,6%), vergelijkbare gemeenten (11,8%) en Bekkevoort (11,9%).


Opvallend is ook dat Glabbeek sterk achter blijft in de daling van het aantal verkeerslachtoffers. Een groot aantal inwoners van onze gemeente vindt bovendien ook dat er te snel wordt gereden. Met betrekking tot veilig fietsen valt Glabbeek in de tweede slechtste categorie valt. Bekijk het rapport op: www.gemeente-en-stadsmonitor.vlaanderen.be

Een groot aantal inwoners van onze gemeente vindt dat er te snel wordt gereden en ergert zich aan zwerfvuil. SAMEN heeft een duidelijke visie op de aangereikte knelpunten. Zo SAMEN pleitten we onlangs nog voor het steunen van de campagne van de statiegeldalliantie. Het bestuur-waarvan-we-de-naam-niet-mogen-noemen had daar geen oren naar. Statiegeld op blikjes zou het doodbloeden van koeien nochtans drastisch beperken.


Waarom wordt er in onze gemeente in een evenementenhal geïnvesteerd waar niemand naar vraagt? Waarom wordt die investering (€1.300.000) niet geïnvesteerd in projecten die iedereen ten goede komen en waar de bewoners duidelijk naar vragen?In de volgende weken reiken we vele mogelijkheden en alternatieven aan die duidelijk maken hoe we leven in onze gemeente nog beter kunnen maken.


RECENT POST
bottom of page