top of page

Evenementenhal, veel ambitie, weinig visie


De gemeente heeft het plan opgevat om één van de loodsen van het voormalige militair domein om te bouwen tot een heuse evenementenhal. Het Autonoom gemeentebedrijf (AGB) zal optreden als bouwheer en beheerder. De hal kan gebruikt worden voor grote activiteiten tot 2000 bezoekers en zal beschikken over een volledig uitgeruste keuken. De kostprijs van dit project wordt geraamd op €800.000. Het OCMW betaalt bijkomend €250.000 om de keuken te gebruiken voor een sociaal restaurant. Dit houdt in dat de raming reeds €1.000.000 overschrijdt. Volgens de gemeente zal de investering volledig gefinancierd worden met de inkomsten uit de verhuur.

SAMEN wil dat er eerst een publiek debat gevoerd wordt vooraleer de gemeente dergelijke investering start. Wij hebben reeds een aantal vragen gesteld maar geen antwoord gekregen.

  1. Is een evenementenhal van dergelijke omvang noodzakelijk in een kleine landelijke gemeente? Zijn er geen andere noden en prioriteiten? Volstaan de bestaande zalen niet? Waarom wordt dergelijke beslissing genomen zonder dat er geen behoefteonderzoek uitgevoerd is?

  2. De investering is slechts één element van het financiële plan. SAMEN wil dat er een business plan opgesteld wordt. Wie zal het gebouw beheren, aan welke prijs, volstaan de opbrengsten uit de verhuur om de exploitatiekosten te dragen? Indien niet, wie past de tekorten bij?

  3. Is er nagedacht over de impact van dergelijke zaal op de omgeving: verkeer, geluid, parkeren,...

SAMEN pleit dus voor een open debat waarin alle elementen afgewogen worden. Op basis van de conclusies kunnen dan beslissingen genomen worden. Nu wordt er beslist zonder behoefteonderzoek, zonder businessplan. Deze investering vereist een grondige voorstudie. Een behoorlijk bestuur vereist een andere aanpak. SAMEN geeft niet op: wij blijven vragen stellen.


RECENT POST
bottom of page