top of page

Geen bijkomende ruimte voor varkens in Zuurbemde

De gemeenteraad van 13/07/2017 besliste over de aanvraag voor de uitbreiding van een varkensbedrijf Vanschoubroek in Zuurbemde. Als de aanvraag wordt goedgekeurd zal het varkensbedrijf ruimte hebben voor 1.967 zeugen. De provincie Vlaams-Brabant gaf een negatief advies voor de uitbreiding.

Volgens SAMEN kon de gemeenteraad deze aanvraag niet goedkeuren omdat de boerderij gelegen aan de rand van het dorp, de wetgeving niet gevolgd werd en er onvoldoende rekening gehouden werd met de bezwaren van de omwonenden.

Naast deze inhoudelijke bezwaren kon de aanvraag niet goedgekeurd worden omdat de burgemeester vergeten was om een beslissing aan de gemeenteraad voor te leggen. De burgemeester liet de raadsleden toch stemmen. Hij negeert hiermee de wetgeving.

Dit is niet de eerste procedurefout. Eerder moest het openbaar onderzoek opnieuw georganiseerd worden en heeft de burgemeester bij herhaling goedkeuring voor de uitbreiding gegeven nog voor het openbaar onderzoek afgerond was. Ook stelde hij dat er slechts één bezwaar was ingediend. In werkelijkheid waren het er 16 !

Vreemd toch dat onze burgemeester het woonzorgcentrum achter zijn woning volledig ontoelaatbaar vond maar dat de bouw van varkensstallen op kortere afstand van woningen wel moet kunnen. Onze burgemeester werkt opnieuw met twee maten en twee gewichten.


RECENT POST
bottom of page