top of page

Oplossing zonevreemde recreatie: eerst denken, dan doen

Het college wil nieuwe bestemmingsplannen laten opmaken voor de zonevreemde recreatieterreinen (voetbal, hondenschool, ruiters, fit-o-meter). SAMEN steunt dit initiatief op voorwaarde dat dit leidt tot een studie met voldoende ruimte voor onderzoek waarin ook nieuwe opties, opportuniteiten en kansen aangeduid kunnen worden. SAMEN merkte tijdens de bespreking in de gemeenteraad op dat het bestek te strak opgevat is. Het resultaat van de studie is al beschreven: “Het RUP dient bijgevolg als doel te hebben de juridische verankering van de volgende bestaande (zonevreemde) sportvelden.”

Recent is de regelgeving over het opmaken van een RUP gewijzigd. Er moet gewerkt worden met scenario’s die ook aan de bevolking aangeboden moeten worden (openbaar onderzoek). Het is dus verplicht om na te denken over alternatieven. Er moet daarom grondig nagedacht worden of de functies op de bestaande locaties behouden moeten blijven of dat er elders terreinen zijn die beter geschikt zijn voor deze functies. Er moet tenminste nagedacht worden of de ontwikkelingkansen en het comfort van de hondenschool en de gunningenruiters niet kunnen toenemen wanneer deze activiteiten op een andere lokatie georganiseerd worden. Er kan onderzocht worden of er geen ruimte is in het militaire domein van de Steenbergestraat. Dit biedt het voordeel dat een deel van de infrastructuur gemeenschappelijk gebruikt kan worden (parkeerplaatsen, oefenterrein, hal). De kosten van de herlokalisatie zouden voor een groot deel betaald kunnen worden door de verkoop van de gronden. In Kapellen kan op de plaats van de hondenschool gekozen worden voor een kleine woonontwikkeling...

Er is geen nood aan een bestemmingswijziging van de fit-o-meter in het Eikelarenbos (natuurgebied). Er zijn tal van fit-o-meters gelegen in natuurgebied. Het gebied is gelegen in een natuurverbinding van provinciaal niveau. Een mogelijke herbestemming vereist ook plancompensatie. Een herbestemming is niet nodig en niet mogelijk. Door dit toch expliciet op te nemen maakt de gemeente overbodige kosten.

De mogelijke herbestemming van het voormalig militair domein aan de Torenstraat vereist een creatief, intensief en complex ruimtelijk proces. Dit proces moet bovenlokaal gevoerd worden. Met het wijzigen van de bestemming wordt best gewacht tot dat duidelijk is of de opties wenselijk, haalbaar en realistisch zijn. Plannen die de ontwikkeling van dergelijke gebieden willen sturen, worden best opgemaakt nadat er een investeerder is met een duidelijk plan dat gesteund wordt door alle betrokken administraties. Nu de bestemming veranderen om ook dagrecreatie mogelijk te maken, zal weinig wijzigen. Eerst denken, overleggen en dan pas doen. Onze financiële middelen zijn te beperkt om te investeren in processen waarvan het nut niet duidelijk is.


RECENT POST
bottom of page