top of page

Fact check: kunstgrasveld sportkooi

Lowie Steenwegen stelde op de gemeenteraad een vraag over het kunstgrasveld van de nieuwe sportkooi in de gemeenteschool. Recente nieuwsberichten maken immers opnieuw duidelijk dat sporten op kunstgras mogelijk kankerverwekkend is. Bij wrijving of door opname in het bloed, zouden schadelijke stoffen kanker kunnen veroorzaken. De stof MBT zit in rubbergranulaatkorrels die op de kunstgrasvelden worden gebruikt om ervoor te zorgen dat spelers minder snel schaafwonden oplopen. De korrels worden gemaakt van fijngemalen autobanden. Om rubber bruikbaar te maken, wordt dit gevulkaniseerd. Tijdens dat proces worden moleculen gebruikt die zwavel bevatten. Een van die stoffen, MBT, wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie sinds een jaar als kankerverwekkend beschouwd. Bijna negen op de tien grasmatten zijn aangelegd met gevulkaniseerd rubber.

Amy Griffin, een Amerikaanse ex-voetbalster, heeft een lijst aangelegd met namen 200 van kankerpatiënten waarbij een verband wordt gelegd met kunstgras. 150 van die kankerpatiënten zijn voetballers, onder wie 95 keepers. Keepers maken nog vaker contact met de grond en met het kunstgras. Volgens professor Tytgat (Universiteit Leuven) zijn er voldoende redenen om een oorzakelijk verband te onderzoeken tussen kunstgras en bepaalde vormen van kanker. De blootstelling van de stof aan een bloedende wonde is gevaarlijk, maar de stof kan bij wrijving ook door inhalatie opgenomen worden. De VS is in het voorjaar met een onderzoek gestart en recent heeft ook het Europese Agentschap voor Chemische stoffen het licht op groen gezet om een grootschalig onderzoek op te starten.

Lowie stelde voor om de gebruikers (vooral kinderen) te waarschuwen en te beschermen voor het mogelijke gevaar. Dit kan eenvoudig door het plaatsen van een bord met het advies om steeds met lange broek en mouwen te spelen. Volgens de Dorpspartij en SPa is dat allemaal niet nodig. De kinderen lopen geen gevaar want de grasmat in de school bevat geen gevulkaniseerd rubber. Vreemd toch, een eenvoudig onderzoek (fast check) maakt duidelijk dat de grasmat wel degelijk deze rubberkorreltjes bevat. De gezondheid van onze kinderen is blijkbaar niet voor ieder even belangrijk. Meer info: https://nieuws.vtm.be/binnenland/209361-sporten-op-kunstgras-kankerverwekkend


RECENT POST
bottom of page