top of page

Afschaffing voorrang van rechts leidt tot verwarring

De gemeente Glabbeek is gestart plaatsen van verkeersborden op alle kruispunten van de gemeente. De gemeenteraad besliste op 09/11/2017 om de voorrang van rechts voor alle kruispunten op te heffen en te kiezen voor voorrangswegen.

SAMEN blijft zich verzetten tegen een wijziging die betrekking heeft op alle kruispunten van de gemeente. Het individueel aanpassen van de voorrangsregeling kan, maar moet steeds goed onderzocht worden. Tegelijkertijd moeten ingrepen uitgevoerd worden om de verkeerssnelheid te beperken.

Na een eerste controle blijkt dat de gemeente de verkeersborden plaatst zonder grondige kennis van het verkeersreglement. Wanneer er geen verkeersborden staan, geldt de voorrang van rechts. Bij een wijziging van de voorrangsregel moet dit op alle armen van het kruispunt aangeduid worden. De gemeente vergeet dit systematisch. Op T-kruispunten wordt de afslag naar links niet aangeduid met het verkeersbord B15 (onder meer kruispunt Varenbergstraat - Bergstraat en Bergstraat - Bergstraat). SAMEN wil dat de gemeente dit bord onmiddellijk op alle aangepaste kruispunten plaatst.

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Verder is het wenselijk dat ook de wegmarkering verwijderd wordt, wanneer die een andere voorrangsregel aanduidt.

Op tal van plaatsen is het wegbeschildering nog duidelijk herkenbaar. Dit leidt tot onduidelijkheid en verwarring (foto: Varenbergstraat - Bergstraat).

SAMEN wil dat de gemeente deze aanpassingen onmiddellijk uitvoert en (beter) communiceert over de aangepaste kruispunten.


RECENT POST
bottom of page