top of page

Wijziging voorrang: open oproep om de chaos te beperken

De feiten tonen aan dat de wijziging van de voorrang op onze gemeentewegen niet goed doordacht was. Op talloze kruispunten zijn de nieuwe verkeersborden borden niet correct geplaatst. Vaak worden de borden na opmerkingen van bewoners gewijzigd en is de nieuwe situatie nog niet conform met het verkeersreglement.

Voor alle duidelijkheid: wanneer de voorrang van rechts afgeschaft wordt, geldt dit voor alle takken van het kruispunt en moet dit voor alle takken op eenzelfde duidelijke wijze weergegeven worden. Het college negeert deze regel. Op vele kruispunten zijn niet alle vereiste borden geplaatst en/of zijn ze niet op de goede wijze aangebracht.

De vraag moet gesteld worden of het nu verstandig was om de verkeersregel onmiddellijk voor alle kruispunten aan te passen. Het antwoord is duidelijk: neen. Al te vaak is de nieuwe situatie onduidelijk en niet veiliger dan de vorige. De meerderheid plaatst honderden nieuwe borden voor een bedrag dat oploopt tot tienduizenden euro’s maar slaagt er niet in de bestaande verkeersborden goed te onderhouden. De meerderheid plaatst honderden nieuwe borden maar onderneemt geen enkel ander initiatief om de verkeersveiligheid te verhogen. De meerderheid doet dit alles alleen: er is geen overleg, geen communicatie en geen verantwoording. Zelfs met de buurgemeenten dreigt ophef. De meerderheid heeft immers zonder overleg of communicatie beslist om de voorrangswijziging ook door te voeren voor een 5-tal kruispunten die deels gelegen zijn op het grondgebied van een buurgemeente!

SAMEN is niet tegen het wijzigen van voorrangsregel van kruispunten. We willen dit echter kruispunt per kruispunt bestuderen en beslissen in overleg met alle betrokkenen. De meerderheid heeft geen adviezen gevraagd, de bevolking is niet gehoord. Het is bijna niet te geloven dat er in 2017 nog zo geknoeid kan worden. Voor SAMEN kan het anders en beter. Wij hebben deze kwestie daarom opnieuw aangeklaagd bij de gouverneur. Wij houden u op de hoogte.


RECENT POST
bottom of page