top of page

Overheid uit bedenkingen bij voorrang van rechts maar kan niet optreden

Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft gereageerd op het schrijven van SAMEN raadslid Lowie Steenwegen met betrekking tot het wijzigen van de voorrangsregel in de gemeente waardoor de voorrang van rechts overal opgeheven wordt.

Voor alle duidelijkheid: SAMEN handhaaft haar protest tegen de algemene afschaffing van de voorrang van rechts omwille van onze bezorgdheid voor de verkeersveiligheid. De afschaffen van de regel zal leiden tot sneller verkeer en dus tot een vermindering van de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid. Dat is een axioma uit de verkeerskunde. SAMEN treedt op als bewaker van de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid. Het college kiest voor nog sneller autoverkeer. Daarom hebben wij aan de hogere overheid gevraagd om de wettelijkheid en de wenselijkheid van het algemeen afschaffen van de voorrangsregel in Glabbeek te onderzoeken.

Wat schrijft de hogere overheid ?

  1. "Deze beslissing is een autonome beleidskeuze van de gemeente. Het toezicht kan zich niet in de plaats stellen van de gemeenteraad bij de keuze welk beleid verantwoord en doelmatig is. ... Het klopt dat de gemeente geen adviezen gevraagd heeft naar aanleiding van deze beslissing. Het is echter niet verplicht om bij het aanpassen van een aanvullend verkeersreglement adviezen in te winnen. ... Gezien de toch wel ingrijpende verkeersmaatregel maatregel die het gemeentebestuur hier neemt, had het inwinnen van een aantal adviezen bij experten met kennis van zaken toch aangewezen geweest. De heer Mullo, gastmedewerker aan het instituut voor mobiliteit in Hasselt toont bijvoorbeeld met zijn studie over de voorrang van rechts aan dat het algemeen afschaffen van de voorrang van rechts geen goed idee is want dat uit zijn onderzoek blijkt dat de voorrang van rechts wel degelijk een positief effect kan hebben. Hij richt zich in zijn studie dan ook tot de beleidsmakers en vraagt hen hiermee rekening te houden."

  2. "Als laatste wil ik ook duidelijk stellen dat het tot de autonome beslissingsbevoegdheid van het gemeentebestuur behoort om te bepalen welke maatregelen het bestuur wil nemen om de verkeersproblematiek aan te pakken. .... Het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid deelt mee dat rekening houden met de gemeentelijke autonomie in dit dossier, zij het eens zijn met het niet optreden."

  3. "Ik zal het bestuur in ieder geval attent maken op deze situaties en hen aanmanen een verkeersveilige en duidelijke maatregel te nemen voor deze gemeentegrensoverschrijdende kruispunten."

Wat lezen we dus in dit antwoord:

  1. Het algemeen afschaffen van de voorrang van rechts is niet slim.

  2. Men had beter adviezen gevraagd en daarnaar gehandeld.

  3. Er wordt uitdrukkelijk verwezen naar studie met de vermelding dat beleidsmakers (zoals het college) rekening houden met de resultaten. Dat is duidelijke taal.

  4. Omwille van de autonomie van de lokale besturen kan de hogere overheid niet optreden.

  5. De kruispunten die deels liggen op het grondgebied met andere gemeenten kunnen niet zomaar gewijzigd worden. De voorrang van rechts kan dus toch niet overal ingevoerd worden....

Wij hopen dat het college toch nog tot inkeer komt. De snelheidscontroles en ervaringen van bewoners en weggebruikers zullen op korte termijn duidelijk maken dat het behoud van de voorrang van rechts op een aantal kruispunten zeker opnieuw onderzocht moet worden. SAMEN vreest echter dat het zover niet zal komen. Het college is niet bereid tot overleg en samenwerking. Diegenen die vragen durven stellen worden belachelijk gemaakt. We hopen alvast dat het college onderstaand citaat grondig gelezen heeft en haar handelswijze aanpast: "Het taalgebruik dat de gemeente namens SAMEN hanteert is niet neutraal. Ik zal aan de gemeente dan ook verzoeken om dergelijk taalgebruik achterwege te laten en zich te houden bij een objectieve weergave van de feiten."


RECENT POST
bottom of page